Advies

Om in balans en harmonie met je paard te kunnen rijden is een goed passend zadel van belang. Hierdoor kan de ruiter goed in evenwicht zitten en het paard kan vrij en soepel bewegen.

Het is van belang dat u minstens 1x per jaar uw zadel laat controleren. Een paard kan in een korte tijd erg veel veranderen qua bespiering / conditie. Denk hierbij aan een jong pas beleerd paard, of een paard die geruime tijd op rust heeft gestaan t.g.v. een blessure. Als er dan meer getraind gaat worden, zullen de paarden zich weer sterk gaan ontwikkelen qua bespiering, ze zullen breder worden.

Een niet goed passend zadel veroorzaakt pijn, waardoor gedragsveranderingen, belemmering van de beweging en vermindering van prestatie kan ontstaan. Dit geld ook voor de ruiter, een niet goed passend zadel voor de ruiter kan balansproblemen en pijn in heupen of rug veroorzaken.

Vaak geeft een paard al wel signalen af, die erop duiden dat hem / haar iets niet lekker zit. Enkele voorbeelden:

  • niet meer prettig vinden om geborsteld te worden;
  • narrig bij het opzadelen;
  • verzet tijdens het opstijgen, bijv. steigeren.;
  • het kan soms zover gaan dat er een complete rodeo ontstaat tijdens het rijden;
  • onregelmatigheid.

Mocht u deze signalen herkennen in uw paard, neemt dan gerust contact met mij op.

Mijn advies: wacht hiermee niet te lang!

Sportmassage voor paarden helpt uw paard lekkerder in zijn of haar vel te zitten en beter te presteren. De massage geeft een grotere bewegingsvrijheid. Het neemt eventuele spierpijn en/of spierknopen weg en kan blessures verminderen. Bezoek de website www.paardenmassagerita.nl.